Vér és vérkeringés – ez az, amit jó tudni róluk

A vér nem más, mint folyékony szövet – olyan testnedv, melynek feladata az oxigén és a szén-dioxid, a tápanyagok és a víz, valamint az oldott anyagcseretermékek szállítása.

A vér ugyancsak fontos szerepet játszik az immunreakciók során, a hormonok szállításában, valamint a testhőmérséklet szabályozásában. Mindez a keringést lehetővé tévő szív és vérerek segítségével történik. A vérkeringésben bekövetkező zavar – szűkület, elzáródás – izomfájdalmat, görcsöket okozhat, s bár ezek időszakos tünetek lehetnek, gyakoriságuktól függetlenül foglalkozni kell velük.

Az erekben keringő vér fő összetevői közé tartoznak a vöröscsontvelőben képződő, korong alakú vörösvértestek, melyek a vér úgynevezett alakos elemeinek a legnagyobb részét teszik ki. Ezek szállítják a légzési gázokat. 1 mikroliter vérben (ami 1 liternek az egymilliomod részét jelenti) kb. 4,5-5 millió van belőlük; fő tömegüket egy összetett fehérje, a vastartalmú hemoglobin alkotja. származnak. Sajátosságuk, hogy megtapadnak a sérült érfalon, és ezzel elősegítik a véralvadást. 1 mikroliter vérben kb. 300 ezer vérlemezke található.

A fehérvérsejtek vagy leukociták az immunrendszer sejtjei; a fertőző betegségektől és az idegen anyagoktól védik testünket. Egészséges embernél a vérnek körülbelül 1%-át alkotják.

A sárga színű vérplazma folyékony sejtközötti állomány; a teljes vérmennyiség mintegy 55%-át teszi ki. Fő alkotóeleme a víz, emellett oldott állapotú fehérjéket, glükózt, véralvadási faktorokat, ásványi ionokat, hormonokat és szén-dioxidot tartalmaz, de a szervezet fehérjetartalékaként is szolgál. Közreműködik az érrendszeri ozmózisban, ami egyensúlyban tartja az elektrolitokat; védi a szervezetet a fertőzésektől.

Egy felnőtt embernek átlagosan 5 liter vére van, melyből 0,5 liter tartalék; ennek elvesztését tudja néhány napon belül pótolni a szervezet anélkül, hogy szövetkárosodás lépne fel.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.