Vegyük észre! – ezek az érszűkület jellegzetes tünetei

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy érszűkülettel nem ritkán hosszabb időn át is panaszmentesen lehet élni, ezért a rizikócsoportokba  tartozóknak érdemes rendszeres orvosi kivizsgálás során meggyőződniük arról, hogy valóban nincs-e ilyen problémájuk. Az orvosok munkáját nagyban megkönnyíti például, ha előzetesen kitöltünk egy úgynevezett ROSE-kérdőívet , ami segít a tünetek felmérésében.

Az érszűkület legjellegzetesebb tünete a terhelésre jellemző, görcsös-feszítő jellegű lábfájás, amely a combon vagy a lábikrán jelentkezik, és pihentetés után enyhül. Ez eleinte csak hosszasabb gyaloglás, lépcsőzés, megerőltetőbb sietés esetén fordul elő, majd az állapot romlásával egyre gyakrabban és egyre kisebb igénybevétel esetén is.

Az érszűkület egyik jellemző tünete a terhelésre kialakuló, görcsös-feszítő jellegű lábfájás, amely a combon vagy a lábikrán jelentkezik. Fontos ismérv még, hogy a fájdalom pihentetés után enyhül.

Figyelmeztető lehet a fáradékonyság, a járástávolság csökkenése.

A kiserek keringési zavara miatt a végtagok lehűlése is bekövetkezhet; a körmök töredezetté válhatnak.

Felléphet zsibbadás, bizsergés, érzészavar a lábszáron, lábfejen.

Súlyos esetben fekély kialakulására is számítani lehet, ami létrejöhet sérülés nyomán keletkezett, gyógyulni nem akaró sebből, de közvetlen külső hatás nélkül is. Az elhanyagolt fekély szövetelhaláshoz, illetve akár a láb elvesztéséhez is vezethet.

A kezeletlen érszűkület mindemellett növeli a szívinfarktus és a stroke kialakulásának esélyét.

Idáig természetesen nem szükséges eljutni, ennek azonban feltétele az időben megalkotott diagnózis, a végtagi keringés javítását szolgáló orvosi kezelés és a helyes életmód.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.