Ultrahangos Doppler-vizsgálat – mi ez, és mire használható?

Az alsó végtagi Doppler-vizsgálat gyors lehetőséget nyújt az artériás keringés, a verőérszűkületek, illetve az esetleges elzáródások mérésére.

A Doppler olyan ultrahangos készülék, amely magas frekvenciájú hullámokat bocsát ki.

Ezeknek egy része a szervezetben elnyelődik, más része viszont visszaverődik – az utóbbiakat érzékeli a számítógéppel összekötött vizsgálófej. A számítógép az információt látható képpé alakítja, melyből a szakember számos hasznos következtetést tud levonni az artériákra vonatkozóan.

Az ultrahangos vizsgálathoz a páciensnek szabaddá kell tennie a lábait, és hanyatt kell feküdnie a vizsgálóasztalon. Az orvos mindkét alsó végtagon, a lábháton és a belboka mögött futó verőéren is elvégzi a méréseket. Ehhez egy, az ultrahang terjedését elősegítő géllel keni be a megfelelő területet, majd azon egy kisméretű vizsgálófejet mozgatva végzi a vizsgálatot. Az eljárásnak része a hagyományos vérnyomásmérés is.

Az alsó végtagon alapvetően valamivel magasabb a vérnyomás, mint a felkaron; a két érték hányadosa a boka–kar index vagy Doppler-index.

A vizsgálat fájdalommentes, és elvégzése kiemelten ajánlott, ha a páciens lábduzzadást, feszülést, állandósult végtagfájdalmat, járástávolság-csökkenést, időszakosan a lábban jelentkező fájdalmat tapasztal.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.