Tudta? Kezelésre tünetmentes állapotban is szükség lehet

Az érszűkület enyhébb formában még nem feltétlenül okoz kellemetlen tüneteket, ami nagyon megtévesztő lehet: az érintett nem ébred rá, hogy orvosi vizsgálatra és kezelésre lenne szüksége.

Az is előfordulhat, hogy valakinél már súlyosabbá vált ez a probléma, ám annyira keveset gyalogol, hogy az érszűkületre jellemző, terheléses tünetek nem mutatkoznak meg nála. Ilyen esetben a betegségre esetleg csak előrehaladott állapotban derül fény, amikor a lábfájdalom már nyugvó helyzetben is jelentkezik. Ekkor mindenképp gyanakodni kell arra, hogy valamilyen komolyabb probléma van, hiszen az állandó fájdalom olyan tünet, amit nem szabad alábecsülni. 

Mindenképp fontos tehát az elővigyázatosság, a rendszeres orvosi kontroll azok számára is, akik nem érzékelik az érszűkület tüneteit, ám valamelyik rizikócsoportba  tartoznak. Rizikócsoportot alkotnak a dohányzók, a cukorbetegek, a 45 év fölöttiek, a helytelenül táplálkozók – akik előnyben részesítik a zsíros és a sózott élelmiszereket, a túlsúllyal küzdők, a magas vérnyomásban szenvedők, a magas vérzsír- és húgysavszinttel rendelkezők, a mozgásszegény életmódot folytatók, az erős stresszben élők, továbbá azok is, akiknek családtagjai között van érszűkületes beteg.

Sajnos, az érszűkületre való hajlam nem kizárható tényező, ám hatékonyan tehetünk az ellen, hogy érvényesülhessen. A helyes életmód kialakítása, az orvosi kontroll, a korai diagnózis, illetve az orvosi előírások betartása és a megfelelő terápia sokat segíthet az egészség és a járóképesség hosszú távú megőrzésében, illetve javításában. 

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.