Tiltólista: ilyen ételeket ne fogyasszon, aki érszűkületes

Van néhány táplálkozási aranyszabály, amelyeket nemcsak az érszűkületes betegeknek érdemes betartaniuk – de nekik még inkább!

Szervezetünknek szüksége van zsírokra a megfelelő agyműködéshez, a hormonális szabályozáshoz, vagy például a sejtmembránok építéséhez is. Csakhogy egyáltalán nem mindegy, milyeneket fogyasztunk!

Érdemes mellőzni az állati zsiradékokat, a sok vajat, margarint, a számos készételben fellelhető pálmazsírt, kókuszzsírt. Egyáltalán: tanácsos a zsíros, olajos ételek, az olajban sütött fogások kerülése. Ám egészségünkre válhatnak a hidegen sajtolt olajak – például salátába keverve. Szintén hasznos zsiradékok találhatók a tengeri halakban.

A halételek fehérjeforrásként is kiválóak, akárcsak a fehérhúsú szárnyasfélék. A sertés- és marhahúst magasabb zsírtartalmuk miatt legfeljebb kivételes alkalmakra tartogassuk, ha érbetegségben szenvedünk. Együnk viszont sok friss vagy kevéssé feldolgozott zöldséget, gyümölcsöt. Finomlisztből készült termékek helyett válasszuk inkább a teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat, a durumtésztát. 

Nem ajánlható a túlzott sózás, fűszerezés. Kerülendők az instant ételek, a chipsek és hasonló rágcsálnivalók, a cukorban dús ételek és italok, továbbá nem tanácsos a túlzott alkoholfogyasztás sem.

A megszokott étrendről és a kedvenc nassolnivalókról persze nem könnyű lemondani, de egyértelműen megéri, hiszen a helyes étrend egyértelműen szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve enyhítésében, súlyosbodásának megállításában.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.