Szoros zokni és kényelmetlen cipő – a jó vérkeringés ellenségei

Annak, akinél érszűkületet diagnosztizáltak, nagyon fontos odafigyelnie lába jobb vérkeringésének biztosítására. A vérpangás megakadályozásához javasolt kerülni a hosszas ülést, az ugyanazon testhelyzetben való fekvést.  Üléshez olyan felületet érdemes választani, amelynek a széle nem nyomja a lábat.

Hasznos dolog a láb melegen tartása – megfelelő környezeti hőmérséklet biztosításával, illetve meleg, természetes anyagból készült harisnya vagy zokni, cipő viselésével.

A zokni semmiképp se szorítsa a bokát vagy a lábszárat – érdemes gumírozás nélkülit beszerezni! Mellőzendő a szűk, kényelmetlen cipők viselése is, az új cipőket pedig bejáratásig csak rövid időre szabad felvenni. A sérülékeny felületet a sérülések elkerülése érdekében erre az időre is le kell ragasztani.

A lábat a sérülésektől egyébként is óvni kell, mivel rossz keringés esetén a gyógyulás hosszasabb. Ezért az érszűkületes beteg lehetőleg ne járkáljon mezítláb, ha pedig mégis megsérül a lába, a seb ellátása kellő gondossággal, fertőtlenítéssel történjen.

A lábápolásra is fokozott figyelmet kell fordítani; bőrkeményedések, tyúkszem eltávolítása esetén nagyon óvatosan, körültekintően kell eljárni – érdemes inkább segítséget kérni ezekhez is, de akár a körömvágáshoz is, mint még nagyobb bajt okozni.

Mindemellett fontos az érszűkületet megfelelő kezelése is, ami  gyógyszerrel, műtéttel vagy egyéb terápiákkal történhet.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.