Rendszeres mozgás: mit sportolhat, aki érszűkületes?

Érszűkület esetén a megfelelő mozgásforma megválasztásához minden esetben konzultálni kell a kezelőorvossal. A könnyű séta alapvetően ilyenkor is ajánlott.

Az érszűkület súlyosabb formájában nagyon beszűkítheti a beteg mozgásterét, hiszen a betegség előrehaladtával a mozgástávolság egyre csökken – ami az önálló életvitelt is nagyon megnehezíti. Ebbe azonban nem szabad beletörődni!

A terápiaként előírt, kontroll mellett végzett, szakember által vezetett, rendszeres járásgyakorlat és értorna például sokat segíthet abban, hogy ezek a problémák enyhüljenek.  Napi 30 percnyi séta is ajánlott – végezzük lehetőleg a szabadban, jó levegőn, de akár a futópad is megteszi, ha épp nincs más megoldás.

Amint a kóros folyamatok enyhülnek és az érintett jobb állapotba kerül, egyéb könnyű mozgásforma is felkerülhet a repertoárra: visszanyerhető például a hosszasabb sétákra való képesség, szóba jöhet a kocogás, a kerékpározás, az úszás, a vízi torna, a tánc.

Abban az esetben, ha rendszeres mozgás, kocogás, tánc mellett olyan fájdalmakat érzünk a lábban, amilyeneket korábban nem, orvosi kontroll tanácsolt.

A helyes mozgásforma megválasztásához szintén minden esetben érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét!

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.