Örökletes hajlam vagy életmód? Ez áll az érszűkület hátterében

Bár az érszűkület kialakulásának hajlama örökletes lehet, a zsírdús táplálkozás, a dohányzás vagy a légszennyezés is okozhatja az oxidáns–antioxidáns egyensúly felborulását, ami érfali gyulladáshoz vezethet.

Tény, hogy az érelmeszesedésnek és az érszűkületnek genetikai vetülete is van.

Erre utalhat például az a megfigyelés, mely szerint a nők, illetve a nem színesbőrűek körében valamivel ritkábban fordul elő ez a probléma, vagy hogy  Ázsia egyes vidékein sokkal kevésbé jellemző, mint a világ más tájain.

A kutatások szerint az érfali gyulladásos folyamatokra való hajlam, ami elősegíti az ér keresztmetszetét szűkítő plakkok keletkezését, örökletes lehet. Az érsejtek károsan ható génjeit azonban a vérben felszaporodó oxidánsok (szabad gyökök), valamint a magas vérnyomás aktiválják.

A szabad gyökök keletkezése teljesen normális dolog szervezetünk fiziológiás folyamataiban, az anyagcsere során – probléma csak akkor támad, ha az oxidációs aktivitás túlságosan megnő, ezáltal felborul az oxidáns–antioxidáns rendszer egyensúlya, és úgynevezett oxidatív stressz alakul ki.

Az oxidatív stressz létrejöttét számos külső hatás befolyásolja – ilyenek például a zsírdús táplálkozás, a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, a légszennyezés vagy az UV-sugárzás. Az ezek elleni megfelelő védekezéssel, helyes életmóddal még öröklött hajlam esetén is elkerülhető vagy jelentősen késleltethető az érelmeszesedés, illetve az érszűkület. Mivel az érszűkület gyakran olyan veszélyes szövődményekkel  jár, mint például a szívinfarktus, érdemes figyelni a tünetekre, utánajárni annak, hogy valóban kialakult-e ilyen probléma!

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.