Mire jó a mofetta-kezelés?

A vulkáni eredetű, természetes szén-dioxid-szárazfürdőt, a mofettát évszázadok óta alkalmazzák Európa-szerte.

A mofetta-kezelés gyógyászati célja a gáz összetételétől függően eltérő : míg például a magas kéntartalmú erdélyi mofettákat főként mozgásszervi problémák esetén alkalmazzák, a magas szén-dioxid tartalmú szárazfürdőt érrendszeri betegségekre is.

Magyarországon a legjelentősebb, szén-dioxidban gazdag mofetta Mátraderecskén működik. Az itt feltörő gázt 1999-ben gyógygázzá, a mátraderecskei gyógyászati központot 2006-ban gyógygázfürdő intézménnyé minősítették.

A szén-dioxid-gyógygázfürdő akár társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehető (jelenleg évente 2x15 alkalommal), és javallatai között az első helyen szerepelnek a végtagok krónikus elzáródásos verőérbetegségei.

Alkalmazásához minden esetben szükség van az előírt orvosi dokumentumokra (1 hónapnál nem régebbi labor-, EKG-, 1 éven belüli mellkasröntgen-leletre és a zárójelentések másolatára). A kezelés alkalmazása előtt tehát mindenképp fel kell deríteni, hogy milyen mértékű érszűkületről van szó, és azt is fontos tudni, hogy a gyógyszeres kezeléseket, műtéti eljárásokat előrehaladott érszűkület esetén nem lehet elkerülni.

Figyelem: a mofetta-kezelés nem helyettesíti a kezelőorvos által előírt terápiát - az érrendszeri betegségek, érszűkületek kezelése során csupán kiegészítő terápia lehet!

 

 

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.