Mi az érfestés célja, és hogyan történik?

Bár az érfestés szó ijesztőnek tűnhet, az eljárás valójában se nem fájdalmas, se nem bonyolult. A röntgennel és katéterezéssel járó vizsgálatot előrehaladott érszűkület esetén végzik.

Az erek röntgenes vizsgálata előrehaladott érelmeszesedés esetén válhat indokolttá, az érszűkület  pontos helyének, mértékének meghatározásához. Mivel az ereken a röntgensugár akadálytalanul halad át, röntgenárnyék sem keletkezik, így a vizsgálandó területen kontrasztanyag bejuttatására van szükség.

A befecskendezés katéter segítségével történik, amit általában a lágyékhajlatban vezetnek be a comb nagy verőerébe, helyi érzéstelenítést követően. A katétert a kívánt érszakaszig lehet tolni, ahol megtörténik a kontrasztanyag kibocsátása, majd elkészülnek a felvételek. A katétert esetenként a kar nagyobb artériáján át vezetik a megfelelő testrészbe, illetve előfordul, hogy a kontrasztanyagot közvetlenül a hasi ütőérbe viszik be.

A vizsgálat nem fájdalmas, legfeljebb enyhe melegségérzettel járhat. Befejeztével a katéter bevezetésének helyére nyomókötés kerül, ami általában 24 órán át marad fenn.

A vizsgálat végeztével néhány órán át fekve kell maradnia a páciensnek.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.