Kiket fenyeget leginkább az érszűkület, és miért?

Bár az érelmeszesedés fiatal embereknél is megkezdődhet, az érszűkület jellemzően mégis inkább az idősebbek problémája: kialakulásának esélye 45 év fölött jelentősen megnő.

Egyértelműen bizonyított tény, hogy bizonyos életmódbeli szokások is jelentősen elősegíthetik az érszűkület kialakulását. Az egyik ilyen szokás a dohányzás. Az ezáltal a vérbe jutó nikotin ugyanis összehúzza az ereket, s így azok belső falán a kisebb lerakódások is hamarabb plakkokká tömörülhetnek.

Ugyancsak nagymértékben hozzájárulhat az érszűkület kialakulásához a helytelen táplálkozás, az elhízás, a magas vérzsír- és húgysavszint. Káros lehet a gyakori vaj-, zsír- és szalonnafogyasztás, a zsíros, illetve a zsiradékban sütött vagy tejszínes ételek, chipsek és más erősen sózott élelmiszerek preferálása.

Rizikófaktort jelent a mozgásszegény életmód, hiszen ezáltal könnyebben állandósulhat a magas koleszterinszint, az erek pedig hamarabb meszesednek el és  válnak rugalmatlanná.

A rizikócsoportok közé tartoznak a cukorbetegek is, mivel a megemelkedett vércukorszint kedvez a plakkok kialakulásának. Ugyancsak fokozottan veszélyeztetettek azok, akiknél bizonyos vesefunkció-eltérések állnak fenn.

A magas vérnyomás szintén magában hordozza az érszűkület létrejöttének fokozott veszélyét, mivel emiatt az érfal szöveteihez futó hajszálerek összepréselődnek és így nem tudnak azoknak megfelelő módon tápanyagot és oxigént szállítani. Az erek ennek következtében sérülékenyebbé válnak, ráadásul a károsodott részeken gyakran keletkeznek plakkok.

Mivel a huzamosabb időn át fennálló stressz fiziológiás következményeként az erek összehúzódnak, ez a tényező is növelheti az érszűkület kialakulásának esélyét.

Összefoglalva tehát, az érszűkület

•             a dohányosokat,

•             az egészségtelenül táplálkozókat,

•             a mozgásszegény életmódot folytatókat,

•             a cukorbetegeket,

•             a magas vérnyomással küzdőket

fenyegeti leginkább.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.