Járásgyakorlattal az érszűkület ellen

Az érszűkületet a hagyományos eljárásokon kívül járásgyakorlattal is lehet kezelni. Ez, ahogyan neve is elárulja, rendszeres és kontrollált járást, sétálást jelent.

Ha a lábfájdalmak érszűkület fennállását jelzik, és ha az érszűkületet a kezelőorvos is diagnosztizálta, különféle kezelésekre kerülhet sor. Az érszűkület konzervatív kezelésében, vagyis amikor értágítás vagy érsebészeti beavatkozás nem történik, rendkívül fontos szerep jut a mozgásterápiának.

Ennek egyik fontos eleme a járásgyakorlat, amely javítja a keringést és növeli a járástávolságot. Ezt ellenőrzött tréning formájában, rendszeresen ajánlatos megoldani.

A gyakorlat végzése járópadló segítségével történik, vagy pedig kijelölt útvonalon, meghatározott sebességgel és kijelölt távon. Lényege, hogy egyenletes tempóban, sík talajon kell gyalogolni addig, amíg a lábikragörcs nem jelentkezik. Ekkor, kis pihenést követően megint folytatni kell a járást a fájdalom jelentkezéséig, és ugyanezt az előírásnak megfelelő számban ismételni (általában 60 percen át, heti 2-3 alkalommal).

Sajnos, erre a nagyon hatékony kezeléstípusra viszonylag kevés helyen van mód Magyarországon, de érdemes utánajárni a lehetőségeknek, illetve érdemes erről a kezelőorvostól is tájékoztatást kérni.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.