Ilyen fontos feladatokat lát el a szív- és érrendszer

Vérünk az ereinkben folyik: a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). Fontos, hogy ez a körforgás ne szakadjon vagy akadjon meg!

A vér keringését az érrendszerben a szív ritmikus összehúzódásaiból adódó pumpafunkció biztosítja azáltal, hogy nyomáskülönbséget hoz létre az artériás rendszer és a nagy vénák között – ez a nyomáskülönbség hajtja a vért.

Szívünk szívizomból áll, ami akaratunktól függetlenül működik, és percenként átlagosan 72-szer, életünk során pedig körülbelül 2,5 milliárdszor dobban. A szívhez két vérkör tartozik.

A kis vérkör a jobb kamrából indul a tüdőartériával, amely áthalad a tüdőn, ahol megtörténik a gázcsere, majd a bal pitvarban végződik.

A nagy vérkör a bal kamrából indul az aortával, a főverőérrel, ebből ágaznak el a különböző szerveket ellátó artériák. Az erek keresztmetszete az elágazásokkal egyre csökken. A tápanyagok és a gázok cseréje a legkisebb keresztmetszetű ereken, a hajszálereken vagy kapillárisokon keresztül történik. A hajszálerekből a vénás rendszerbe kerül a vér. A kisebb vénák egyre nagyobbakká egyesülnek, s végül két nagy véna tér vissza a jobb pitvarba.

A zavartalan, jól működő vérkeringés – vagyis a nem elzáródott, esetleg beszűkült artéria  –  elengedhetetlen ahhoz, hogy az összes szervhez és testrészhez eljuthasson a vér, amely szervezetünkben az oxigén és a szén-dioxid, a tápanyagok és a víz, valamint az oldott anyagcseretermékek szállítását végzi.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.