Így alakulhat ki a veszélyes érszűkület

Az érszűkület gyakran olyan veszélyes szövődményekkel  jár, mint a szívinfarktus, a veseelégtelenség vagy a végtagamputáció, ezért érdemes odafigyelni a tünetekre és megelőzni az erek elmeszesedését!

A lábakat friss vérrel ellátó artériák falának elmeszesedése esetén érszűkület jön létre.  Az érelmeszesedés azáltal alakul ki, hogy különféle hatásokra, például nem megfelelő koleszterinszint esetén, amikor bizonyos vérzsírok koncentrálódnak a vérben, az erek belső falára úgynevezett plakkok rakódnak. Ebből következik – bár nem ez az első gondolatunk –, hogy végtagzsibbadás, -fájdalom, esetleg ritkán előforduló sántítás esetén is érdemes vérvétel segítségével megvizsgálni a koleszterinszintet. 

Bár a szervezet a felrakódott zsíros-meszes anyagok ellen antitesteket termel, ez önmagában csak lassíthatja a kedvezőtlen folyamatot.  Ellensúlyozásként fokozatosan átalakul az érfal szerkezete is, átmérője megnő, ám hosszabb távon ez sem képes kompenzálni a szűkületet, miáltal a belső átmérő fokozatosan csökken.

Mindez már fiatalkorban elkezdődhet, ám sokáig tünetmentes maradhat.

Fontos tudni továbbá, hogy az érszűkület nemcsak kialakulásának helyén, közvetlenül az érintett területre nézve veszélyes, nemcsak annak megfelelő vérellátását gátolja: mivel az erek egész testünket átszövő rendszert alkotnak, más szervek, például a szív vagy az agy egészséges működésében is zavart okozhat

Mielőbbi diagnózisa és megfelelő kezelése ezért feltétlenül tanácsos. A diagnózis felállításában segíthet az említett vérvizsgálat, a boka–kar index mérése (vérnyomásmérés a boka fölött és a felkaron, fekvő helyzetben) ultrahangos Doppler-készülék segítségével.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.