Hogyan segíthet a gyógyszeres terápia érszűkület esetén?

A koleszterinszint-, vércukorszint-, vérnyomásproblémákra felírt gyógyszeres terápiák megfelelő alkalmazása fontos feltétele lehet az érszűkület megelőzésének.

A szervezet működését fenyegető szív- és érrendszeri veszélyek kiküszöbölésének egyik feltétele a megfelelő koleszterinszint beállítása. Ez  egészséges étrend kialakításával, súlyosabb esetben pedig koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek alkalmazásával lehetséges, melyek leggyakrabban a koleszterinszintézisben részt vevő enzimek működését gátolják a májban.

Hasonlóan fontos a magas vérnyomás kezelése is. Ehhez ugyancsak jelentősen hozzájárulhat a helyes életmód, ezenkívül különféle gyógyszerek állnak rendelkezésre (ún. tiazid vízjhajtók, béta blokkolók, ACE-gátlók stb.).

A cukorbetegség gyógyszeres kezelése, a megfelelő vércukorszint beállítása szintén fontos feltétele az érszűkület megelőzésének. 

Az említett problémák okozói lehetnek az érszűkületnek. Mivel ezek a betegségek a kezdeti szakaszban gyakran tünetmentesek, a kezdődő érszűkület is tünetmentes maradhat.

Kialakult érszűkület esetén, az érelzáródást előidéző vérrög kialakulásának megakadályozására vérhígító (véralvadásgátló) szedését írhatja elő az orvos, de sor kerülhet keringésjavító, értágító alkalmazására is.

Arról, hogy kialakult-e már érszűkület, egy rövid, pár kérdéses kérdőív kitöltésével  is meggyőződhetünk.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.