Helyes táplálkozással az érszűkület ellen

A kezelőorvosnak, a háziorvosnak jó segítséget nyújthatunk az érszűkület felismerésében, ha előre megválaszoljuk az e célra összeállított kérdéseket egy teszt segítségével.

Akinél már diagnosztizálták az érszűkületet, annak sem szabad legyintenie a helyes táplálkozással kapcsolatos szabályokra – sőt, ellenkezőleg! Hiszen ilyen esetben is szükség van a kóros folyamatok megállítására, vagy akár visszafordítására.

Az érszűkület gyógyszeres vagy műtéti kezelése mellett elengedhetetlen, hogy egészségesen is táplálkozzunk: vitamindúsan, rostgazdagon, sovány húsokat választva.

A helyesen összeállított étrend csökkenti a koleszterinszintet, kedvezően befolyásolhatja a testsúly, a vércukorszint és a vérnyomás alakulását.

A megfelelő mennyiségű vitamin és a mikroelemek bevitele friss zöldségek, gyümölcsök rendszeres fogyasztásával biztosítható (bizonyos gyógyszereket, pl. koleszterincsökkentőt vagy keringésjavítót szedők azonban legyenek körültekintőek a grapefruit fogyasztásával kapcsolatban, mivel az gyógyszereik hatását befolyásolhatja).

A rostgazdag táplálkozáshoz hozzájárulhatnak a teljes kiőrlésű kenyérfélék, a gabonafélék. Jó hatású az olajos magvak rendszeres, de mértékletes fogyasztása.

A sovány fehér húsok és halfélék előnyben részesítése, a cukrozott ételek kerülése, a zsír, tejszín és vaj háttérbe szorítása, az olívaolaj alkalmazása, a könnyű fogások fogyasztása, a rendszeres, nyugodt étkezés ugyancsak kedvezően hathatnak az egészségre.

 

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.