Hasznos tudnivalók az értornáról

Az értorna is hatékony megoldás lehet az érszűkület kezelésében; lényege, hogy az érintett végtag izmainak mozgatásával tornáztatjuk az ereket. A torna jellege függ az erek állapotától is!

Az érszűkület konzervatív kezelésében, vagyis amikor értágítás vagy érsebészeti beavatkozás nem történik, rendkívül fontos szerep jut a mozgásterápiának. Ennek egyik fontos eleme lehet az értorna, ami az érintett végtag izmainak célzott mozgatásával történik.

A perifériás keringést a lábizomzat segítségével javító artériás értorna jellege jelentősen függ az érrendszer állapotától, terhelhetőségétől, tehát az érszűkület mértékétől.

Az érszűkület mértékére fényt deríthetünk egy egyszerű, 6 kérdéses teszt kitöltésével is.

A fekvő, ülő és álló helyzetben végzendő, speciális tornagyakorlatokat magában foglaló, egyénre szabott értorna-mozgásprogram célja a verőerek alkalmasságának megőrzése a végtag (illetve annak legnagyobb oxigénigényű szövete: az izomzat) vérellátásának megfelelő biztosítására, a betegség előrehaladottabb stádiumának fokozatos javítására.

Az értornával kapcsolatos terápiás lehetőségekről érdemes a kezelőorvostól is információt kérni.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.