Forró fürdő és szauna: merjünk-e kockáztatni?

Kellemes program lehet forró fürdőben üldögélni vagy szaunában időzni – de vajon hogyan hatnak ezek keringési rendszerünkre?

A forró víz értágító hatású, ami önmagában nagyon hasznosnak tűnhet érszűkület esetén. Ám amennyiben bármiféle gyulladás áll fenn szervezetünkben, például az ereinkben: nagy hibát követünk el a forró vízben fürdőzéssel, hiszen hatására súlyosbodhatnak a gyulladásos tünetek.

Ha a beteg állapota megfelelő hozzá, és nincs orvosi ellenjavallat: értornaként, keringésjavítóként szóba jöhet a váltott hideg és meleg vizes zuhanyozás, illetve lábfürdő is.

A szauna hűtőfürdőzéssel kiegészítve ugyancsak remek értornát biztosít és segítheti az érbetegségek megelőzését. Akár enyhébb érszűkület esetén is pozitív hatást válthat ki – azonban ezt mindig érdemes egyeztetni a kezelőorvossal; nem szabad kockáztatni!

Súlyosabb érszűkület esetén a szaunázás kedvező hatása már eleve megkérdőjelezhető, mivel az erek kitágulása, majd összehúzódása esetleg rögelindulást válthat ki. Ugyanezért nem javasolható érszűkületeseknek az erős masszázs sem.

Érszűkület miatt keletkező nyílt seb, nem gyógyuló fekély esetén természetesen egyáltalán nem javasolt sem a fürdőzés, sem a szaunahasználat.

Arra, hogy valóban érszűkületben szenvedünk-e, vérvizsgálattal, boka–kar index, Doppler-vizsgálat segítségével deríthetünk fényt.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.