Érszűkület vagy sem? Ilyen esetben már érdemes orvoshoz fordulni!

A kezdődő érszűkület nem minden esetben produkál tüneteket, ezért a rizikócsoportokhoz tartozók számára mindenképp ajánlott a rendszeres orvosi kontroll!

Ha valakinek hosszabb gyaloglás, sport, megerőltetőbb tevékenység hatására fájni kezd a lába, akkor sem feltétlenül gondol arra, hogy érszűkülete lehet – nemegyszer valamiféle ásványianyag-hiányra vagy épp reumatikus problémára gyanakszik.

Figyelmeztető jel lehet, ha a fájdalom pihentetés hatására viszonylag gyorsan elmúlik. Nem szabad tehát alábecsülni az időszakos sántításos problémát! Nem érdemes az öregedés számlájára sem írni.

Ezt a tünetet kirakatbetegségnek is nevezik, mivel az érintett személy, miután megtett bizonyos távolságot, pihenni kényszerül – azaz: megáll, és látszólag a kirakatokat nézegeti, holott csupán arra vár, hogy kínzó lábfájdalma elmúljon. Ez idő alatt a vér elszállítja a beszűkült érszakaszból salakanyagokat, így a nyomás és a fájdalom is csökken vagy megszűnik.

A fokozódó érszűkület már a pihenést is zavarhatja, hiszen fekvő helyzetben is fájdalmat okoz,  miáltal ellehetetleníti az éjszakai nyugodt regenerálódást.

Ezt azonban már semmiképp sem érdemes megvárni: ajánlott már az első panaszok megjelenésekor kivizsgáltatni, valóban érszűkületről van-e szó. Ehhez akár segítséget is nyújthatunk kezelőorvosunknak, háziorvosunknak, ha kitöltjük a rövid ROSE-kérdőívet , ami segít felismerni az érszűkület okozta tüneteket. Az idejekorán megkezdett kezelés segítségével és helyes életmóddal sokkal hatékonyabban léphetünk fel a betegség ellen, mint ahogyan azt később tehetnénk.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.