Egészséges láb, egészséges keringés

Lábfejünk 4-5 éves korunkra éri el boltozatos szerkezetét, amely növeli a láb teherbírását. A későbbiekben a vérkeringés elégtelenségére, a teherbírás romlására a járástávolság rövidülése hívja fel a figyelmet.

Lábfejünk 4-5 éves korunkra éri el boltozatos szerkezetét, amely növeli a láb teherbírását. A későbbiekben a vérkeringés elégtelenségére, a teherbírás romlására a járástávolság rövidülése hívja fel a figyelmet.

Lábunk 26 különféle csontból, továbbá inakból, ízületekből álló, vérerekkel behálózott, helyváltoztatást szolgáló testrész. Végtag, amelynek jelentős szerep jut a gerinc, és így az egész test stabilitásának megteremtésében, az egyensúly kialakításában is.  Fő mozgató és érző idege a hátsó tibialis ideg, mely a belboka alatt fut előre. A láb három fő része: a lábfej, az alsó lábszár és a comb.

Az emberi lábfej boltozatos szerkezete 4-5 éves korra alakul ki, növelve a láb teherbírását, rugóként tompítva a rázkódást, védve a talp ereit és idegeit. A lábszáron eredő erős izmok egy része a láb feszítésével a lábat és az ujjakat felfelé feszíti. A vádlit alkotó izmok a lábat a talp felé hajlítják, álló helyzetben a testet felemelik. A comb a medencecsont és a térd között helyezkedik el; elülső részén feszítő, hátsó oldalán hajlító, belső oldalán közelítő izmokkal.

Lábaink segítségével vagyunk képesek a járásra, futásra. A járás összetett mozgássorozat, melynek részei: az egyik láb lendítése, miközben a másik láb támaszt ad a testnek, a sarok lehelyezése, a talajfogás, a gördülés és a láb felemelése.  A járás egysége a lépésciklus – ez az az időtartam, amely ugyanazon láb két sarokra lépése között telik el.

A helyváltoztatás hatékonysága szempontjából az sem elhanyagolható kérdés, hogy ki milyen járástávolság teljesítésére képes. A járástávolság egy esetleges perfériális érszűkület hatására drasztikusan rövidülhet, amit gyakran észre sem vesznek az érintettek. A mozgékonyság és az aktivitás megőrzéséhez egészséges lábakra van szükség, amihez elengedhetetlen a lábak megfelelő vérkeringése is, hiszen a ritkán előforduló izomfájdalom vagy időszakos sántítás keringési problémákat jelezhet.

A lábak vérellátásáért közvetve a hasi aortából eredő külső csípőverőér felel, amely a lágyékhajlatban kilép a hasüregből és az alsó végtagban combartériaként, térdhajlati artériaként folytatódik. Ott két ágra oszolva fut tovább, a lábszár és lábfej vérellátását biztosítva. Az alsó végtagok vénás vérét más szervekével együtt az alsó fővisszér rendszere gyűjti össze. Ez felfelé haladva az aorta jobb oldalán található, áthalad a rekeszizmon és a jobb pitvarba ömlik.

Ha a lábak vérellátásában probléma keletkezik, az izomzat energia- és oxigénellátása elégtelenné válik, ami számos kellemetlen tünetet, de akár komoly elváltozásokat is okozhat. Nem érdemes tehát alábecsülni ezt a fajta fájdalmat.

Ajánlott néhány percet szánni arra, hogy megbizonyosodjunk, nincs-e komolyabb keringési problémánk. Ennek érdekében akár néhány X-et is tehetünk pár rubrikába, kitöltve ezzel egy mindössze 6 kérdésből álló tesztet!

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.