Alkoholfogyasztás: soha egy kortyot se?

Jó tudni: a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás növeli az esélyt például a magas vérnyomásra, ezáltal az érrendszeri betegségek – köztük az érszűkület – kialakulására is!

Bizonyított tény, hogy a hosszabb időn át folytatott, rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás az egyén fizikai és pszichés állapotában, társas kapcsolataiban egyaránt jelentős károkat okoz.

A nagy mennyiségben bevitt alkohol előnytelen módon változtatja meg az anyagcsere-folyamatokat, minek következtében sejtszinten is negatívan hat. Köztudott, hogy súlyos zavarokat idézhet elő egyebek között az idegrendszer és a máj működésében, de más szervekében is.

Növeli az esélyt a cukorbetegség kialakulására, a magas vérnyomásra, ezáltal pedig az érrendszeri betegségekre is. Ráadásul direkt módon károsítja a szívizmot, így pitvarfibrillációhoz, szívritmuszavarhoz és más problémákhoz vezethet, ami ugyancsak rizikót jelent például az érszűkület-, a trombózis-, a stroke- és a szívinfarktusveszély szempontjából. Túlságosan sok alkoholtartalmú italt inni tehát egyáltalán nem tanácsos – sem annak, aki egészségesnek számít, sem annak, akinél érszűkületet diagnosztizáltak: ez súlyos stresszfaktor a szervezet számára.

Kis adag, nem tömény alkoholos ital rendszeres fogyasztása (például napi 1 dl vörösbor) azonban a kutatások szerint pozitívan hathat a szív- és érrendszerre, illetve segíthet megelőzni az érbetegségeket – ezért erről, ha orvosi előírás nem tiltja, az érszűkületben szenvedőknek sem kell feltétlenül lemondaniuk. 

Ettől függetlenül azonban: minden esetben fontos, hogy az érszűkületes elváltozás tényével tisztában legyünk. Érdemes odafigyelni a terhelésre jellemző, görcsös-feszítő jellegű lábfájásos tünetekre és nem szabad alábecsülni ezek jelentőségét!

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.